Skip to content
Heb jij het fundamentele belang van organisatie architectuur al op jouw radar?

Wij geloven dat wie je bent als mens, je ook bent als leider. En omgekeerd: wie je bent als leider, ben je ook als mens.

Wilde Zwanen werkt niet met één heilig leiderschapsmodel. Wat ik waardeer, is dat mensen ‘mensen’ zijn. Ze staan ver van het theoretisch plaatje van ‘dé leider’ die alles kan. Ze vertrekken vanuit een realistisch beeld. Ook een leidinggevende kan al eens een slechte dag hebben. (Erik Van Acker, algemeen directeur van Heder)

In essentie kijken wij op deze manier naar leiderschap:

 • Vanuit het grote plaatje richting geven, richting die gedeeld en expliciet is, ook als het lastig is. Je gebruikt het kompas van de organisatie als (ver)bindende leidraad.
 • Zelfbewust leiderschap:
  1. Je bent je bewust van de impact die je hebt vanuit je rol: welk effect creëer je op mensen?
  2. Je bent alert voor spanningen in jezelf, en in relatie tot anderen
  3. Je draagt je eigen kwetsbaarheid (niet-weten, onzekerheden, valkuilen, …)
  4. Je doet innerlijk werk: je leert je eigen (onbewuste) patronen kennen zodat je in staat bent om ze te overstijgen
  5. Je bent opmerkzaam voor inconsistenties (blinde vlekken) tussen wat je zegt dat je ambieert en wat je in de praktijk doet
  6. Je beseft hoe kleine nuances in jouw staat van zijn en gedrag een (wezenlijk) verschil kunnen maken. Je kan het effect voelen en ervaren
  7. Je experimenteert actief met ander, meer dienend/passend/afgestemd, gedrag
  8. Je zet dagdagelijks en bewust in op gedrag dat positief bepalend is voor de ontwikkeling van de organisatie. Als jij groeit, kan de organisatie mee groeien.
 • Integriteit en authenticiteit voorleven in gedrag. Authenticiteit is daarbij geen excuus om niet te doen wat je te doen staat
 • Goesting hebben en goesting geven
 • Houvast én ruimte (= condities) creëren om ervoor te zorgen dat medewerkers kunnen doen wat hen te doen staat. Je bewaart het evenwicht tussen ‘sturen’ enerzijds en ‘bewegen’ anderzijds. ‘Sturen’ staat voor houvast brengen en kaders bieden die ervoor zorgen dat je snapt wat je te doen staat. ‘Bewegen’ staat voor ruimte nemen om zelf in beweging te komen, en ruimte geven zodat mensen zelf in beweging komen.

Als leidinggevende moet je mensen in hun kracht zetten, en niet altijd zelf de oplossing geven, zodat mensen zelf kunnen groeien. Dat neem ik mee van Wilde Zwanen. Dat continu appèl op jou als leidinggevende, daar moet je niet altijd op ingaan. Je moet mensen tijd geven om het zelf uit te zoeken, en hen ondersteunen. (Sarah Dupont, Campusdirecteur bij WZC Keyhof)

Ik heb zelf vooral geleerd om dingen in de groep te leggen, versus zelf de reddingsboei te spelen om het op te lossen. (Bram Van Impe, General Manager Vanden Broele)

Dat vraagt ook een collectieve aanpak: je durft het gesprek met je team ‘als team’ aangaan en werkt dus niet louter bilateraal. Je gebruikt de teamontwikkeling om de persoonlijke ontwikkeling te versterken.

Jij werkt veel te veel VOOR het team in plaats van AAN het team. Dat is zo’n gigantisch eenvoudige zin die is blijven hangen uit mijn coaching door Wilde Zwanen. (Griet Robberechts, Algemeen directeur van Woonzorgnet Dijleland en ECD Memo)

 • Vanuit contact met de eigen brave space (‘lef hebben’) verbindend confronteren. Met andere woorden: zeggen wat je te zeggen hebt (eisend zijn voor ‘de kwestie’) met zorg voor de relatie. Aka: leiderschap met ballen!
 • Leiderschap expliciet maken (waarvoor sta ik?) zodat je er aanspreekbaar op wordt.

Wij werken zeker met de nummer één van de organisatie. Tegelijk valt leiderschap voor ons niet samen met een leidinggevende functie. Iedereen neemt persoonlijk leiderschap op. Daarom werken wij ook organisatiebreed rond leiderschap.

Er is een grote match tussen Wilde Zwanen en ons DNA. ‘Ieder is leider op zijn eigen niveau’ is bijvoorbeeld iets waarin we elkaar heel sterk vinden. (Griet Robberechts, Algemeen directeur van Woonzorgnet Dijleland en ECD Memo)

Traject voor moedige en (zelf)bewuste leiders

Om je als leider te ondersteunen in je persoonlijke en professionele groei, ontwikkelden we een open leiderschapstraject, een lerend netwerk eerder, waar we leren met, van en door elkaar, waar we leren en groeien op “zijnsniveau”.

Meer informatie hierover, vind je op deze Copyleft pagina.

Wil je dit traject graag binnen je organisatie uitrollen voor leidinggevenden? Dat kan ook!

Neem gerust contact op met Els Vanparys of Petra Neyt voor meer informatie:

Zoeken